Miks palju valku süüa on tähtis ka siis, kui sa ei taha lihasmassi

22.09.2019
Miks palju valku süüa on tähtis ka siis, kui sa ei taha lihasmassi

Valku seostatakse üldiselt suurte ning vaskulaarsete lihastega ning need mehed, kes kas esteetilistel kaalutlustel suurt muskulatuuri ei soovi või kelle spordile on mass pigem takistuseks, ei pööra valgu tarbimisele erilist tähelepanu.

Seda aga ilmaasjata, sest müüt on see, nagu kõrge päevane valgukogus oleks vaid raskejõustiklaste pärusmaa, vaid peaks olema poolkohustuslik kõigile meestele, kes oma jõudlusest ja kehakompositsioonist vähegi hoolib. Loed neid nelja põhjust ning otsusta ise:
 

  1. Valk hoiab kõhu kauem täis ning vähendab näljatunnet. Kui sa sööd piisavalt valku, 1,5g-2g/keha kg kohta, on su veresuhkur stabiilne ning vähem isusid kommide ja saiakeste vastu. See aga tähendab, et päevane tarbitav kogukaloraaž väheneb ning aitab kerge enesetunde ning sportliku maskuliinse kehakompositsiooni hoidmisele (või saavutamisele) kaasa.

  2. Kõrge valgutarbimine soodustab metabolismi ja suurendab sinu energiakulu 50-100kcal võrra, aidates nii veelgi su keha vormis ning toonuses hoida.

  3. Vastupidavusalade mehed on laia selja ja suurte biitsepsite kartuses ajalooliselt vältinud liigse valgu tarbimist, kuid viimased uuringud näitavad, et proteiini lisamine süsivesikuterikkale taastusjoogile parandab tunduvalt vastupidavusaladel sooritusvõimet ning et nende optimaalne valgutarbimine on samuti 1,5-2g/kg juures.

  4. Juhul, kui sa trenni üldse ei tee ning oma füüsilise vormi arengule tähelepanu ei pööra, siis nõrgemaks kui praegu ei taha ometi keegi muutuda. Kuna eluaastate lisandudes muutume anaboolsele stimulatsioonile vähem vastuvõtlikuks, on jõu ning lihaskadu vananedes suur. Seda protsessi saab aga oluliselt pidurdada – just – piisava, 1,5-2g/kg kvaliteetse valgu tarbimisega.


  5.  

Seda videot vaadates ning artiklit lugedes võid öelda, et saad juba kindlasti piisava koguse valku kätte. See võib ka numbriliselt nii olla, kuid oluline on avada veidi taustsüsteemi ning siis uuesti otsustada.

Esiteks – kiire elutempo paneb meid soosima poolfabrikaate ning väljas söömist. Mida rohkem on toitu töödeldud, seda enam on valgud neis oksüdeerunud, vähendades oluliselt nende biosaadavust ja aminohappeprofiili.

Teiseks – paljudes sellistes poolfabrikaatides ning restoranitoitudes on meeletu rasvaprotsent - sageli suurem kui valgu oma - ja kui saad lõviosa oma valkudest sealt, on su sisse söödav kaloraaž selline, millega on keeruline kaalu juurde võtmist vältida.

Mida siis teha?

Kui sul on võimalik oma vajalikud valgud kätte saada värskest valgest fileelihast, mida on töödeldud nii vähe kui võimalik, siis on see suurepärane. Samas saavad tänapäeva elutempo kõrvalt endale sellist luksust lubada vähesed.

Teine, oluliselt lihtsam võimalus on juua valgupulbrit – lisandit, mida enne selle video vaatamist ning artikli lugemist pidasid vaid jõusaalihuntide pärusmaaks.

Just seepärast lõimegi King of Spades Tournamenti, kus on sees ülipuhtad vadaku- ja hernevalk, lisaks veel kreatiini ja immuunsüsteemi toetavat väärtuslikku ternespiima. Lõunase vahepala asemel üks korralik valgusheik tehes saad kõik eelnevalt loetletud kasud, teed enda jõudlusele ning kehakompositsioonile suure teene.

Ühtlasi hoiad sel viisil talitades ka raha kokku, sest ostest korraga kolm pakki King of Spades Tournamenti, on ühe paki hinnaks vaid 27 EUR, mis selles sisalduvate toimeainete kvaliteeti silmas pidades on väga väärtuslik pakkumine

Allikas: Kliki uuringute nägemiseks...
  1. Carr, K., et al. “Hunger, Satiety and Energy Expenditure after High Protein Feeding.” Proceedings of the Nutrition Society, vol. 77, no. OCE4, 2018, p. E157., doi:10.1017/S0029665118001635.  

  2. Chen, Nannan, Mouming Zhao, and Weizheng Sun. "Effect of protein oxidation on the in vitro digestibility of soy protein isolate." Food chemistry 141.3 (2013): 3224-3229.

  3. Chen, X., et al. "Effects of heat-oxidized soy protein isolate on growth performance and digestive function of broiler chickens at early age." Asian-Australasian journal of animal sciences 28.4 (2015): 544.

  4. Soladoye, P.O., Juárez, M., Aalhus, J.L., Shand, P.J., and Estévez, M. (2015). "Protein oxidation in processed meat: Mechanisms and potential implications on human health.", Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 14(2), pp. 106-122.

  5. Vally, Hassan, Neil LA Misso, and V. Madan. "Clinical effects of sulphite additives." Clinical & Experimental Allergy 39.11 (2009): 1643-1651.

  6. Lester, Mitchell R. "Sulfite sensitivity: significance in human health." Journal of the American College of Nutrition 14.3 (1995): 229-232

  7. Iammarino, Marco, Rosaria Marino, and Marzia Albenzio. "How meaty? Detection and quantification of adulterants, foreign proteins and food additives in meat products." International Journal of Food Science & Technology 52.4 (2017): 851-863.

  8. Protein oxidation: basic principles and implications for meat quality. Zhang W1, Xiao S, Ahn DU. Crit Rev Food Sci Nutr. 2013;53(11):1191-201.

  9. Cayuela JM, Gil MD, Bañón S, Garrido MD. Effect of vacuum and modified atmosphere packaging on the quality of pork loin. European Food Research and Technology. 2004; 219(4), 316-320.

  10. Lund MN, Lametsch R, Hviid MS, Jensen ON, Skibsted LH. High-oxygen packaging atmosphere influences protein oxidation and tenderness of porcine longissimus dorsi during chill storage. Meat Sci. 2007 Nov;77(3):295-303.

  11. Lonnie, Marta et al. “Protein for Life: Review of Optimal Protein Intake, Sustainable Dietary Sources and the Effect on Appetite in Ageing Adults.” Nutrients vol. 10,3 360. 16 Mar. 2018, doi:10.3390/nu10030360

  12. Baum JI, Kim IY, Wolfe RR. Protein Consumption and the Elderly: What Is the Optimal Level of Intake?. Nutrients. 2016;8(6):359. Published 2016 Jun 8. doi:10.3390/nu8060359

  13. Kato H, Suzuki K, Bannai M, Moore DR (2016) Protein Requirements Are Elevated in Endurance Athletes after Exercise as Determined by the Indicator Amino Acid Oxidation Method. PLoS ONE 11(6): e0157406. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0157406

  14. An oral essential amino acid-carbohydrate supplement enhances muscle protein anabolism after resistance exercise. Rasmussen BB1, Tipton KD, Miller SL, Wolf SE, Wolfe RR. J Appl Physiol (1985). 2000 Feb;88(2):386-92.

  15. Macronutrient intake and whole body protein metabolism following resistance exercise. Roy BD1, Fowles JR, Hill R, Tarnopolsky MA. Med Sci Sports Exerc. 2000 Aug;32(8):1412-8.

  16. Supplements for Endurance Athletes. Chad Kerksick;Mike Roberts. Strength and Conditioning Journal. 32(1):55-64, FEBRUARY 2010

King of Spadesi uudiskiri ilmub kaks korda kuus.
Meiega õpid uut nii tervisest kui King of Spadesist.
Sinu e-maile ei jagata kolmandate osapooltega.

Me ei jaga kunagi Sinu e-maili aadressi ega muud isiklikku infot kolmandate osapooltega ilma Sinu selge nõusolekuta. Tutvu kasutustingimustega.

Heida pilk ka meie teistele postitustele

Insener Priit Pihlakas: ”Miks mina kasutan King of Spadesi”

Insener Priit Pihlakas: ”Miks mina kasutan King of Spadesi”

04.09.2017
Insener ja ettevõtja räägib, miks tema kasutab King of Spadesi ning milliste väljakutsete ja pingetega tuleb tal oma eesmärkide saavutamiseks silmitsi seista.
[...]
Me kõik kardame midagi. Millised on sinu hirmud?

Me kõik kardame midagi. Millised on sinu hirmud?

08.01.2018
Usutavasti võib neid mehi, kes midagi ei karda, leida vaid Himaalaja mägede koobastest, mungarüü seljas ning jalad Lootose asendis.
[...]
Kuidas põletada kaks korda kiiremini rasva ja hoogustada lihaskasvu.

Kuidas põletada kaks korda kiiremini rasva ja hoogustada lihaskasvu.

13.11.2018
Tegemist on teaduslikult tõestatud kontseptsiooniga, mis viib su sportlikud ja esteetilised resultaadid hoopis teisele tasemele. Ja seda hoolimata su senisest treeningstaažist.
[...]
Wim Hofi karastamise väljakutse Grand Finale

Wim Hofi karastamise väljakutse Grand Finale

31.01.2017
Kutsusime King of Spadesi jaanuari alguse uudiskirjas kõiki osa võtma Hollandi jäämehe Wim Hofi külma dušiga karastamise väljakutsest...
[...]
Mida juua ühe maitsva burgeri kõrvale (ja kas Coke Zero on ikka parem kui tavaline Coca-Cola?)

Mida juua ühe maitsva burgeri kõrvale (ja kas Coke Zero on ikka parem kui tavaline Coca-Cola?)

22.05.2017
Kui alkohol välja jätta, siis kahtlemata seostame maitsvat burgerit Coca-Colaga...
[...]
Muuda oma biokeemiat vaid kehapoosidega, nagu selle maailma vägevad (ja Rocky)

Muuda oma biokeemiat vaid kehapoosidega, nagu selle maailma vägevad (ja Rocky)

11.02.2017
Kliinilised uuringud näitavad selgelt, et teatud kindlad kehapoosid – jõupoosid aitavad sul muuta sinu biokeemiat, tõstes...
[...]
Võitle kui härrasmees! Profipoksija Rain Karlson näitab põhilisi kaitse- ja ründevõtteid poksis.

Võitle kui härrasmees! Profipoksija Rain Karlson näitab põhilisi kaitse- ja ründevõtteid poksis.

06.06.2017
Härrasmeheliku elustiili juurde käib paratamatult ka oskus enda eest seista ja ennast kaitsta ka siis, kui asjad tuliseks lähevad.
[...]
Vabariigi sünnipäeva eri: kas alkohol teeb sind paksuks?

Vabariigi sünnipäeva eri: kas alkohol teeb sind paksuks?

20.02.2017
Usutavasti on pea iga mittekarsklasest mees, kes siiski enda tervisest ja välimusest lugu peab, töönädala lõpus ühe lõõgastava dringi ajal mõelnud...
[...]
Sulge

Ostukorv on tühi

Vahesumma:
Mine ostukorvi Jätka ostmist